Foarte mulți români trec printr-o perioadă dificilă la nivel profesional, îngroșând rândurile șomerilor, cu toate că piața muncii trece printr-o criză reprezentată tocmai de posturile neocupate. Totuși, cei care se anagajează pot primi diverse prime sau bonusuri, numai că sunt destui cei care nu cunosc prevederile legii.
În cazul șomerilor, sistemul public ” de ocupare” oferă unele drepturi:
Dacă șomerii își găsesc un loc de muncă în perioada de șomaj, ei pot beneficia și de alte drepturi bănești, conform adevarul.ro. Există, însă, un criteriu esențial care trebuie îndeplinit, și anume acela că respectiva persoană trebuie să fie înregistrată în sistemul public de ocupare.
Prima cu cel mai mare cuantum prevăzut de lege se acordă acelor şomeri care aleg să-şi schimbe domiciliul pentru că au găsit un loc de muncă la o distanţă de cel puţin 50 km depărtare de casă. Această primă, atenție, poate ajunge până la 15.500 lei/familie
„Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz. Prima de instalare se acordă şi persoanelor de cetăţenie română care şi-au exercitat dreptul la libera circulaţie a lucrătorilor în spaţiul Uniunii Europene şi Spaţiul Economic European pe o perioadă de cel puţin 36 luni“, se menţioneazăpe site-ul ANOFM (Citește articolul integral AICI)